Pečeme a vaříme bez másla: Špaldové rohlíčky
POTŘEBUJETE: 150 g kokosového tuku 1 lžíci lněných semínek 90 g mandlí 50 g třtinového cukru 250 g celozrnné špaldové mouky vanilkový extrak vanilkový cukr na obalení
Kokosový tuk vyndáme z lednice a necháme ho povolit, aby byl měkký. Lněné semínko umeleme najemno, zalijeme trochou vody a necháme nabobtnat. Dále si umeleme mandle a třtinový cukr. Následně ve větší míse smícháme všechny suché ingredience a pak postupně vmícháme kokosový tuk, lněné semínko a pár kapek vanilkového extraktu. Vypracujeme těsto, které necháme odpočívat alespoň hodinu v lednici. Poté ho necháme povolit a vyválíme z něj válečky, ze kterých pak odkrajujeme menší kousky a tvarujeme je do rohlíčků – musíme počítat s tím, že působením tepla neudrží úplně svůj původní tvar, ale trochu se rozplácnou. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C zhruba 15 minut, po vychladnutí cukroví obalíme ve vanilkovém cukru.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 49.