PEČEME S JAHODAMI: Celozrnná galetka
POTŘEBUJETE: 170 g špaldové celozrnné hladké mouky Pernerka 25 g moučkového cukru 105 g studeného másla (dobře vychlazeného) sůl 55 ml ledové vody
Na náplň: 400 g čerstvých jahod 70 g třtinového cukru vanilkový extrakt 1 lžíci kukuřičného škrobu
Na dokončení: 2 lžičky třtinového cukru 1 žloutek 2 lžíce smetany ke šlehání
V míse promícháme mouku a se špetkou soli. Poté přidáme na kostky nakrájené vychlazené máslo a špičkami prstů rychle zpracujeme v drobenku. Přidáme vodu a opatrně a rychle uděláme těsto, zabalíme ho do potravinové fólie a necháme minimálně hodinu zchladnout v lednici. Jahody mezitím nakrájíme na menší kousky, přidáme cukr, vanilkový extrakt a kukuřičný škrob. Vše dobře promícháme a necháme 10 minut odležet. Ovocnou směs krátce svaříme, aby nám zhoustla. Těsto rozdělíme na 2 díly, každý rozválíme na tenké kolečko o průměru cca 25 cm. Náplň poklademe zhruba 3 cm od okrajů. Okraje postupně přehýbáme, aby náplň nevytekla. Okraje galetky potřeme rozšlehaným vejcem smíchaným se smetanou a posypeme lžičkou třtinového cukru. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 ºC 30 – 35 minut.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 28.