Rybíz: Koláč s čepicí
POTŘEBUJETE: 250 g hladké mouky 125 g cukru 1 vanilkový cukr 150 g másla 100 g mletých mandlí máslo na plech
Na náplň: 2 vanilkové pudinky 150 g cukru 5 žloutků 700 ml polotučného mléka 1 kg rybízu
Na čepici: 5 bílků sůl 200 g cukru
V míse smícháme mouku s cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme máslo a ručně vypracujeme drobenku. Drobenku přitlačíme na dno vymazaného plechu. Vložíme do předehřáté trouby na 180 – 200 ºC a předpečeme. Korpus necháme zchladnout a posypeme mandlemi. Z mléka, cukru, pudinků a žloutků uvaříme náplň, necháme ji zchladnout a vmícháme očištěný rybíz. Náplň rovnoměrně rozetřeme na korpus. Bílky se solí ušleháme na tuhý sníh, postupně zašleháme cukr. Sníh opatrně rozetřeme na náplň. Vložíme do trouby a dopečeme.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 29.