Luxusní čokoládové dezerty: Věnec s čokoládou a mandlemi
POTŘEBUJETE: 250 ml vlažného mléka 50 g krupicového cukru 20 g droždí 500 g hladké mouky sůl 80 g másla 2 vejce kůru z 1 citronu hrubý cukr na posyp
Na náplň: 100 g másla 140 g krupicového cukru 50 g tmavé čokolády 50 g mléčné čokolády 1 lžíci kakaa holandského typu 1 lžíci mandlového likéru 70 g nasekaných neloupaných mandlí
Do vlažného mléka vsypeme cukr a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek. Do mísy nasypeme mouku a sůl, přidáme kvásek, rozpuštěné zchladlé máslo, jedno vejce, citronovou kůru a vypracujeme hladké těsto. Přikryjeme, necháme nakynout, až zdvojnásobí objem (40 – 60 minut). Na náplň rozhřejeme máslo, přidáme cukr a nalámanou čokoládu. Necháme rozpustit za stálého míchání, pak přidáme kakao a mandlový likér. Vykynuté těsto rozválíme na obdélník, potřeme ho náplní a posypeme mandlemi. Po delší straně ho zarolujeme a dáme na hodinu do lednice. Pak váleček rozřízneme nožem podélně na polovinu, ale nedořízneme. Necháme nahoře asi 2 cm vcelku. Pak na pečicím papíru zaplétáme do copu, který pak zatočíme do věnce. Ten i s pečicím papírem dáme do formy a necháme ještě 20 – 30 minut kynout. Potřeme druhým vejcem a posypeme hrubým cukrem. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 ºC asi 15 minut, pak teplotu snížíme na 170 ºC a pečeme ještě 50 – 60 minut. Pokud je třeba, přikryjeme alobalem.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 4.