Luxusní čokoládové dezerty: Koláč s černým pivem a sýrem
POTŘEBUJETE: 200 g másla 150 g hořké čokolády 300 ml tmavého piva Guinness 4 vejce 500 g hnědého cukru 340 g hladké mouky 1 kypřicí prášek
Na polevu: 400 g čerstvého sýra (lučina žervé…) 25 ml tmavého piva Guinness 200 g moučkového cukru
Do mísy dáme nakrájené máslo, nalámanou čokoládu a vše zalijeme pivem. Postavíme ji na hrnec se zvolna vroucí vodou a ve vodní lázni necháme máslo a čokoládu rozpustit. Promícháme, sejmeme a necháme trochu zchladnout. Dortovou formu vyložíme pečicím papírem. Do čokoládové směsi zašleháme vejce a cukr a zlehka do ní zapracujeme mouku s kypřicím práškem. Těsto vlijeme do formy a pečeme v troubě vyhřáté na 150 ºC asi hodinu. Zkusíme špejlí. Hotový korpus necháme zchladnout a mezitím na polevu vyšleháme sýr, pivo a cukr do hladké hmoty. Tou koláč potřeme.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 4.