Luxusní čokoládové dezerty: Cheesecake s macerovanými jahodami
POTŘEBUJETE: 100 g čokoládových sušenek 30 g rozpuštěného másla 20 g cukru 1 lžíci kakaa
Na náplň: 300 g smetanového sýra 150 ml smetany ke šlehání 100 g kvalitní čokolády 2 lžíce kakaa 2 vejce 2 lžíce cukru 1 lžičku vanilkového extraktu ½ lžičky soli
Na jahody: 250 g jahod 150 ml ovocného vína Meruňák 50 g třtinového cukru 2 badyány
Sušenky rozdrtíme, zalijeme rozpuštěným máslem, přidáme cukr, kakao a promícháme. Dortovou formu vyložíme pečicím papírem a na něj sušenkovou směs rozložíme a upěchujeme. Dáme do lednice. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Necháme mírně zchladnout. Sýr prošleháme s cukrem, vanilkovým extraktem, solí a kakaem. Přidáme do čokoládové směsi smetanu, krátce prošleháme, vmícháme postupně vejce a nakonec rozpuštěnou čokoládu. Sušenkový korpus dáme péct na 5 minut do trouby vyhřáté na 150 ºC, pak na něj nalijeme čokoládovou náplň a pečeme 30 minut. Neotvíráme během pečení troubu. Pak troubu vypneme, otevřeme dvířka a necháme koláč postupně chladnout v troubě. Víno, cukr, badyán smícháme v misce, přidáme pokrájené jahody a necháme přes noc odpočinout v lednici, stejně jako vychladlý cheesecake. Druhý den slijeme marinádu z jahod do hrnce a necháme na mírném ohni odpařit alkohol, až vznikne hustší sirup. Badyán vyjmeme, cheesecake poklademe jahodami a zalijeme sirupem.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 4.