Letní zelenina: Sicilské špagety

POTŘEBUJETE: 500 g šťavnatých zralých rajčat, velkou hrst čerstvé bazalky, 75 g blanšírovaných mandlí, 1 – 2 stroužky česneku, 50 ml extra panenského olivového oleje, sůl, čerstvě namletý pepř, špetku cukru, 500 g sušených špaget
Rajčata nařízneme na špičce ostrým nožem do kříže a vložíme do tepelně odolné nádoby. Zalijeme je vroucí vodou tak, aby byla zcela ponořená. Po zhruba 10 –20 vteřinách rajčata slijeme a ihned je ponoříme do ledové vody. Spařená rajčata poté opatrně nožíkem nebo prsty oloupeme. Oloupaná rajčata přepůlíme, lžičkou odstraníme semínka s tekutým středem a zbylou dužinu nakrájíme nadrobno. Nakrájenou dužinu dáme do cedníku, lehce ji osolíme a necháme vykapat. Pečicí troubu předehřejeme na 175 °C, mandle rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a opražíme je dozlatova. Opražené mandle necháme vychladnout a nasekáme je najemno. Mandle v míse smícháme s vykapanými rajčaty, najemno nasekaným česnekem, nasekanou bazalkou a olivovým olejem. Osolíme, opepříme a podle chuti případně dosladíme cukrem. Necháme krátce odležet. Mezitím přivedeme k varu velké množství osolené vody, vložíme do ní špagety a uvaříme je al dente. Uvařené špagety scedíme, přidáme je do mísy s omáčkou, promícháme a ihned podáváme.
Více receptů najdete v tištěném Aha! ro ženy číslo 22.