Rajčatová polévka s vínem a krutony
POTŘEBUJETE: 10 rajčat, 1 mrkev, 1 petržel, malý kousek celeru, 1 cibuli, 2 lžíce másla, 1 lžíci oleje, 100 ml kvalitního bílého vína, 250 ml rajčatového pyré nebo protlaku, 1 l vody nebo zeleninového vývaru, bobkový list, tymián, sůl, mletý pepř, oregano, třtinový cukr
Na krutony: Rohlíky nebo chléb, máslo na osmažení
Rajčata navrchu nařízneme a vložíme na minutu do vroucí vody, pak zchladíme, oloupeme slupku a nasekáme najemno. V hrnci rozehřejeme máslo a olej a na něm lehce osmahneme cibuli a kořenovou zeleninu nakrájené na drobné kostičky. Pak přidáme rajčata, víno, koření a bylinky a cca 10 minut dusíme na mírném ohni. Přidáme rajčatové pyré nebo protlak, vývar nebo vodu a vaříme dalších 15 minut na mírném ohni. Poté vyndáme koření a bylinky, dochutíme solí, pepřem a cukrem a polévku rozmixujeme. Ještě necháme projít varem a můžeme podávat s osmaženými krutony.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 7.