Masopustní hodování: Koblihy s vanilkovým krémem

POTŘEBUJETE: 42 g droždí, 100 g krupicového cukru, 250 ml vlažného mléka, 500 g hladké mouky, 100 g másla, 2 žloutky sůl, 1 lžičku strouhané citronové kůry, olej na smažení
Na krém: 500 ml mléka, 4 žloutky, 100 g krupicového cukru, vanilkový extrakt, 50 g hladké mouky, 200 ml smetany na šlehání
Den předem si připravíme krém. Mléko přivedeme k varu. Žloutky prošleháme s cukrem, vanilkovým extraktem a moukou. Trochu mléka přilijeme ke žloutkové směsi, prošleháme a vlijeme vše do mléka. Za stálého šlehání vaříme 5 minut, dokud krém nezhoustne. Krém přelijeme do misky, překryjeme potravinovou fólií, kterou přitiskneme na povrch a necháme přes noc vychladit. Ušleháme šlehačku a tu pak vmícháme do vanilkového krému. Na koblihy rozetřeme droždí se lžičkou cukru na kaši. Přidáme polovinu vlažného mléka a lžíci mouky, promícháme a necháme 10 minut vzejít kvásek. Máslo ušleháme se zbylým cukrem a posléze se žloutky do pěny. Přidáme mouku, sůl, citronovou kůru i kvásek, přilijeme zbylé mléko a zpracujeme těsto. Pod utěrkou ho necháme hodinu kynout. Z těsta tvoříme kuličky, které necháme ještě 20 mnut kynout. Usmažíme ve vysoké vrstvě oleje z obou stran, přebytečný tuk necháme odsát a zchladlé koblihy naplníme stranou pomocí cukrářského sáčku krémem.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 6.