Těstoviny s houbami a gorgonzolou

POTŘEBUJETE: 2 střední červené cibule, 2 stroužky česneku, 200 g žampionů, 300 g uzeného tofu, 400 g celozrnných žitných těstovin, 30 g másla, 1 lžíci medu, 4 lžíce červeného vinného octa, 5 snítek čerstvého tymiánu nebo ½ lžičky sušeného, 200 ml zeleninového vývaru, 120 ml sójové smetany, 1 lžíci sójové omáčky, 2 bobkové listy, 90 g gorgonzoly, 40 g sýru gruyère nebo parmazánu, sůl a pepř
Cibule oloupeme, nakrájíme na měsíčky, česnek oloupeme a utřeme, nakrájíme žampiony na plátky a tofu na nudličky. Těstoviny uvaříme v osolené vodě podle návodu na obalu. Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme cibuli a lžíci medu a vše opékáme cca 2 minuty na středním plameni. Přidáme česnek a ocet a další 2 minuty prohříváme. Vložíme žampiony, tymián, špetku soli a špetku pepře a vše dále restujeme. Zalijeme vývarem a smetanou, přidáme sójovou omáčku a bobkové listy, pánev přiklopíme a směs vaříme 10 minut. Pak do pánve vložíme uvařené těstoviny, nakrájené tofu a gorgonzolu a vše důkladně promícháme.
Směs dáme do zapékací mísy a navrch na jemném struhadle nastrouháme sýr. Následně mísu vložíme do předehřáté trouby a pečeme 10 minut při 180 °C.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 1.