Novoroční hodování: Kaštanový krém
POTŘEBUJETE: 400 g jedlých kaštanů, 1 stroužek česneku, 1 řapík celeru, 1 l zeleninového vývaru, 3 lžíce másla, 1 bobkový list, 2 lžíce lístků šalvěje 100 ml suchého červeného vína, nastrouhaný muškátový oříšek, 125 ml smetany na vaření, dýňový nebo lanýžový olej, 4 plátky slaniny podle chuti, 1 citron k podávání, sůl, mletý pepř
Kaštany oloupeme. Každý nařízneme z jedné strany a odloupneme tenký proužek kůry. Vložíme je do hrnce, zalijeme studenou vodou, aby byly ponořené, a rychle přivedeme k varu. Povaříme minutu a odstavíme. Postupně kaštany vyndáváme a sloupneme vnější i vnitřní (hořkou) slupku. V hrnci rozehřejeme máslo, vsypeme pokrájený česnek a celer a na středním stupni je 2 minuty opékáme. Přidáme bobkový list a většinu šalvějových lístků, vsypeme kaštany a restujeme je 1 minutu. Přilijeme víno, povaříme 2 minuty, zalijeme horkým vývarem a vaříme zhruba 30 minut doměkka. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Vyjmeme bobkový list, šalvěj a pár kaštanů na ozdobu a polévku rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Vlijeme smetanu a povaříme 2 minuty. Ozdobíme odloženými kaštany a šalvějovými lístky, zakápneme dýňovým či lanýžovým olejem a posypeme opečenou slaninou. Můžeme přidat plátek citronu.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 53.