Novoroční hodování: Vývar s játrovými knedlíčky a nudlemi
POTŘEBUJETE: 250 g hovězího masa, 100 g morkové kosti, 60 g cibule, 60 g celeru, 100 g mrkve, 60 g petržele, sůl, celý pepř, nové koření, petrželku, nudle do polévky
Na knedlíčky: 200 g drůbežích jater, 80 g jemně nakrájeného bílého pečiva, 50 g másla, 30 g cibule, 2 stroužky česneku, 1 vejce, 20 g sekané petrželky. mletý pepř, sůl, 80g strouhanky
Hovězí maso a kosti dáme vařit do hrnce s 2 litry osolené studené vody. Přidáme pepř, nové koření a nakrájenou cibuli, přivedeme k varu a vaříme, dokud není maso měkké. Během vaření sbíráme pěnu. Vývar přecedíme, maso nakrájíme na menší kousky a vrátíme zpět. Nakrájenou kořenovou zeleninu dáme vařit zvlášť a poté přidáme do vývaru. Na knedlíčky umeleme játra najemno, cibuli nakrájenou nadrobno opečeme na másle doměkka. Játra smícháme s pečivem předem namočeným v mléce (vymačkaným), zchladlou cibulí, drceným česnekem, nasekanou petrželkou a vejcem. Dochutíme solí a pepřem. Hmotu zahustíme strouhankou tak, aby se daly tvarovat knedlíčky, které následně vaříme v osolené vodě asi 5 minut. Knedlíčky i nudle připravujeme zvlášť, aby se vývar zachoval čirý. Hotovou polévku posypeme nasekanou petrželkou.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 53.