Slané pečení: Žampionový quiche se slaninou
POTŘEBUJETE: 225 g hladké mouky, 150 g hery, 1 vejce, 2 lžíce studené vody, sůl
Na náplň: 200 g žampionů, 100 g anglické slaniny, 3 vejce, 200 ml smetany ke šlehání, mletý pepř, mletý muškátový oříšek, 60 g čedaru, 1 lžíci oleje, 1 vejce na potření, zelenou petrželku, tuk a mouku na formu
Jak na quiche?
Do mísy prosejeme mouku, přidáme špeku soli, nakrájenou heru a vypracujeme drobenku. Vejce rozšleháme s vodou a vlijeme do hmoty. Vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a dáme do ledničky na 30 minut. Žampiony očistíme, nakrájíme na kousky, slaninu a sýr na kostičky. Na lžíci oleje opečeme slaninu dokřupava, přidáme houby a restujeme do změknutí. Odstavíme a necháme vychladnout. Vejce osolíme, opepříme a ochutíme muškátem, přidáme smetanu a nasekanou petrželku. Rozšleháme. Koláčovou formu vymažeme a vysypeme, vyložíme rozváleným těstem dno i okrajem. Dáme na chvíli do chladu, pak na dno položíme pečicí papír, zatížíme ho suchými fazolemi a vložíme do trouby vyhřáté na 190 ºC. Pečeme 15 minut, pak sejmeme papír i fazole a těsto potřeme rozšlehaným vejcem. Na 5 minut vrátíme do trouby, pak na dno dáme žampiony se slaninou, posypeme sýrem a zalijeme vejci se smetanou. Teplotu snížíme na 150 ºC a koláč pečeme 30 až 40 minut dozlatova.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 2.