Dárky, které chutnají - Mandlové ježury...
Jsou dárky, na které není třeba vystát frontu ani za ně utratit majlant. Dárky, které voní, křupou, sladce se rozplývají v ústech. Anebo takové, které vás dostanou svou kombinací barev a pikantnosti. Řeč je o dobrotách, které můžete s láskou umíchat, upéct nebo naložit, navrch je krásně zabalit, ostužkovat a nadekorovat tak, že se z nich stane báječný jedlý dárek k Vánocům. Na následujících stranách pro vás máme několik receptů, z nichž si, doufáme, vyberete. Na úvod je tu postup krok za krokem od Martiny Krumphanslové, která se svěřila s božsky lahodnou pochoutkou od své sestřenice. Vyzkoušejte mandlové ježury. Jejich příprava v kuchyni nezabere mnoho času a výsledek je parádní!
POTŘEBUJETE: Suroviny: mandle, moučkový cukr, čokoláda (bílá, mléčná a hořká)
Kuchyňské potřeby: hrnec, mísa, plech, alobal, pečicí papír, nůž, prkénko, sítko na cukr, plátno/utěrku
Na zabalení: mísa, tácek, krabičku nebo podnos …, celofánová fólie, přízdoby a stuhy či ozdobné provázky, koření (skořice), zelené větvičky
1. Mandle spaříme v horké vodě, oloupeme je a nasekáme.
2. Vložíme je do vlhké utěrky a ještě vlhké je obalíme v moučkovém cukru.
3. Na pečicím papíře pečeme dozlatova.
4. Přesejeme přebytečný cukr a necháme vystydnout.
5. Mezi tím si v míse na vodní lázni rozehřejeme čokoládu.
6. Do rozehřáté čokolády zamícháme upražené mandle.
7. Takto postupujeme u bílé, mléčné i hořké čokolády, abychom posléze docílili bochánků tří různých barev.
8. Kávovou lžičkou tvoříme bochánky a pokládáme je na alobal.
9. Bochánky necháme v chladu ztuhnout.
* Hotové ježury ozdobně srovnáme do košíčku, na tácek nebo do misky. Přebalíme je celofánovou fólií.
* Jedlý balíček dozdobíme stuhou, zelenou větvičkou, skořicí…. Nebo nějakou přízdobou dle naší fantazie.
Více receptů na vánoční chuťovky najdete v tištěném Aha'! pro ženy číslo 50.