Cukroví na poslední chvíli: Nepečená dortová lízátka
POTŘEBUJETE: 160 g bio piškotů, 70 g bio vlašských ořechů, mletou skořici, 2 vrchovaté lžíce bio kakaa, 80 g bio másla, rum dle chuti, 100 g bio cukru
Na polevu: 150 g bio bílé čokolády, 150 g bio hořké čokolády, cukrátka na zdobení
Rozmixujeme piškoty s ořechy a na závěr přisypeme skořici a kakao. Do vzniklé směsi přidáme máslo pokojové teploty a rum. Vypracujeme z něj vláčné těsto, ze kterého lze vytvarovat kuličku. Pokud se těsto rozpadá, přidáme více másla, nebo kapku rumu. Je-li moc řídké, přidáme piškoty. Těsto dáme asi na půl hodiny do chladničky. Do misky dáme cukr, ve kterém obalíme kousíček těsta a následně z něj uválíme kuličku. Do středu napíchneme tyčinku. Takto vytvořené lízátko zapíchneme do tácku anebo dáme do skleničky a pokračujeme tímto způsobem dále. Lízátka necháme do následujícího dne ztuhnout v lednici.
Druhý den si připravíme polevu. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Za stálého míchání ji necháme zchladnout – teplota čokolády na zdobení by neměla být vyšší než 30 stupňů. Poté lízátka namáčíme, posypeme zdobením a necháme v lednici ztuhnout.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 51-52.