PEČEME NA VÁNOCE: Brusinkové pracny s pivem
POTŘEBUJETE: 150 ml černého piva, 125 g sušených brusinek, 250 g polohrubé mouky, 1 sáček vanilkového cukru ,50 g hnědého cukru, 2 žloutky, 65 g másla, 1/3 lžičky prášku do pečiva, 100 g mletých vlašských ořechů, sůl ,citronovou kůru, 1/3 lžičky mletého hřebíčku ,1/2 lžičky mleté skořice, mletý badyán,1/3 lžičky mletého zázvoru ,moučkový cukr
Do rendlíku nalijeme pivo, přidáme hnědý cukr, brusinky a vaříme zhruba 10 minut. Směs pak odstavíme a necháme zchladnout. V míse utřeme máslo se žloutky a vanilkovým cukrem, přidáme mouku prosátou s kypřicím práškem, citronovou kůrou a kořením a nakonec přidáme i brusinky s pivem. Ze směsi vypracujeme hladké těsto, zbylé pivo doléváme postupně a podle typu mouky nemusíme použít všechno, aby těsto nebylo příliš řídké. Hotové těsto zabalíme do potravinářské a necháme hodinu odpočinout v lednici. Ztuhlé těsto namačkáme do formiček a pečeme při 170 ºC asi 8 minut. Hotové pracny ihned vyklepneme a zlehka obalíme v moučkovém cukru.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 49.