Svatomartinské maso: Husa na jabkách s karamelizovanou cibulí

POTŘEBUJETE: husa (asi 4 kg), 2 lžičky rozmarýnu, 2 lžičky majoránky, 500 g jablek a hruše, sůl, kmín
Na cibulku: 1 kg červené cibule, 100 ml sádla z husy, 100 ml červeného vína, 200 g cukru krystal, 200 ml balsamico (tmavé), sůl
Husu omyjeme a osušíme. Zevnitř i z venku ji důkladně osolíme, posypeme kmínem a vetřeme sušené bylinky. Do trupu vložíme dvě celá jablka, případně hrušky. Husu dáme do pekáče s varnou poklicí a necháme ji přes noc v chladu. Asi dvě hodiny před pečením ji vyjmeme z lednice a necháme stát při pokojové teplotě. Troubu předehřejeme na 130°C a husičku pečeme přikrytou 4 – 6 hodin. Pečeme ji prsíčky dolů a průběžně podléváme výpekem. Asi v polovině pečení ji otočíme na záda a dopékáme. Ke konci odkryjeme varnou poklici a přidáme do pekáče zbylé hrušky a jablka nakrájená na kostky a společně dopečeme. Na karamelizovanou cibuli si nakrájíme na plátky červenou cibuli. Na sádle necháme zkaramelizovat cukr do hněda, přidáme cibuli, na kterou se karamel okamžitě nabalí, a mícháme, dokud cibule nepustí vodu, ve které se karamel po chvíli rozpustí. Poté zalijeme vínem a balzamikovým octem a necháme odvařit. Dle chuti dosolíme. Husu podáváme s bramborovým knedlíkem, lokšemi nebo bramborovými šiškami.
Více recetů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 46.