Svatomartinské sladkosti: Makové koláčky
POTŘEBUJETE: 600 g polohrubé mouky, 170 g moučkového cukru, 15 g sušeného droždí, sůl, 120 g másla, 300 ml mléka, 2 vejce, 2 žloutky
Na náplň: 150 g mletého máku, 150 g krupicového cukru, 20 g bramborového škrobu 200 ml mléka, 25 g másla, 150 g rozinek (nejlépe několik dnů namočených v rumu), 1 lžičku mleté skořice, 2 bílky
Na drobenku: 80 g hladké mouky, 80 g másla, 40 g moučkového cukru
Na dohotovení: 1 vejce, 150 g másla, 100 ml rumu
Máslo rozpustíme v kastrolku a přilijeme k němu mléko, aby se zchladilo. Mouku promícháme s cukrem, droždím a solí. Přidáme celá vejce a žloutky, přilijeme máslo s mlékem a vypracujeme těsto, které necháme v teple 30 minut kynout. Mák smícháme se 100 gramy cukru, máslem a škrobem, přilijeme mléko a povaříme, až náplň zhoustne. Vmícháme rozinky, skořici a necháme vychladnout. Bílky vyšleháme se špetkou soli a vmícháme do něj zbylý cukr. Sníh vmícháme do náplně. Vykynuté těsto rozválíme na plát silný cca 1cm. Vykrajujeme z něj kolečka o průměru 7 cm, ty klademe na plech vyložený pečicím papírem. Uděláme důlky, na které dáme náplň a drobenku připravenou z uvedených surovin. Koláče necháme kynout na plechu s pečicím papírem 30 minut. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě vyhřáté na 170 ºC 20 – 25 minut. Rozpustíme máslo s rumem a na závěr koláčky směsí potřeme.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 46.