KUCHAŘKA S LETNÍM OVOCEM VYCHÁZÍ V AHA! PRO ŽENY JIŽ DNES!

Není nad to, utrhnout si ze záhonu sladkou jahodu, očesat šťavnaté třešně srdcovky, mít pusu plnou malin nebo borůvek, či se zakousnout do báječně oranžových meruněk. Každé z letního ovoce má svůj čas sklizně, a tak zatímco na některém si už brzy budeme pochutnávat, na další si ještě nějaký ten týden musíme počkat. Ale pak to bude stát za to! Co dobrého si letos z darů přírody připravíme, zavaříme nebo upečeme? Inspirujte se našimi 55 recepty na sladké i slané dobroty, v nichž hlavní roli hraje ovoce plné slunce!
Jak je správně sbírat?
Jahody: Nebuďte nedočkaví a netrhejte je, pokud mají špičky ještě zelené, sklízet se mají až ve chvíli, kdy je plod celý krásně probarvený. Teprve tehdy je jahoda sladká a má tu správnou chuť. Jahody uskladněné v lednici brzy plesnivějí, proto je uchovávejte prosypané cukrem.
Třešně: Plody třešní česejte nejlépe ve dnech, kdy nesvítí prudké sluníčko, buď brzy ráno, nebo až v podvečerních hodinách. Nebudou pak osychat a udrží si dostatečný objem vody. Trhejte je pouze se stopkami.
Maliny: Obírejte je až ve chvíli, kdy lze plod bez poškození uvolnit a sejmout. Pamatujte na to, že maliny snadno podléhají zkáze. Pokud s nimi něco chcete dělat až druhý den, dejte je na noc do ledničky, nejlépe rozmačkané s cukrem.
Ostružiny: Trhají se až ve chvíli, kdy mají výrazně černou barvu a jsou na omak měkké. Na rozdíl od malin mají delší trvanlivost a jsou lépe skladovatelné bez mrazení.
Rybíz: Žádné jednotlivé kuličky, rybíz se má správně trhat jen v celých střapcích! Pokud ho chcete použít do moučníku, stahujte kuličky z otrhaných střapců pomocí vidličky. Borůvky: Sbírejte jenom borůvky, které mají krásně temně modrou barvu. Při jejich sběru použijte obě ruce, jednou držte větvičku, druhou trhejte.
Receptyna pochoutky z letního ovoce nmajdete v tištěném Aha! pro ženy i na našem webu!