Sezóna chřestu a rebarbory: Závin s chřestem a rebarborou
POTŘEBUJETE: 1 balení listového těsta, 16 – 20 výhonků bílého chřestu, 200 g rebarbory, mletou skořici, 100 g vanilkového cukru, 1 hrst loupaných půlených mandlí, 10 g másla, 1 vejce
Chřest očistíme a povaříme ve vodě 5 až 8 minut. Zchladíme ve studené vodě, osušíme na kuchyňské utěrce, odřízneme špičky tak, aby nám zbyly stejně dlouhé a stejně široké výhonky a rovnoměrně rozložíme na rozválené listové těsto. Posypeme mletou skořicí a polovinou vanilkového cukru. Rebarboru očistíme a nakrájíme na asi 3 mm silné kousky, lehce ji orestujeme na másle, posypeme zbytkem vanilkového cukru, necháme zkaramelizovat a vychladnout. Po vychladnutí rozprostřeme na chřest. Zabalíme závin, potřeme rozšlehaným vejcem a poklademe rozpůlenými mandlemi. Pečeme v troubě předehřáté cca 200 °C cca 25 – 30 minut dozlatova.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 21.