Sezóna chřestu a rebarbory: Koláč s rebarborou a chřestem

POTŘEBUJETE: 200 g másla, 250 g tvarohu ve vaničce, 3 vejce, 250 g krupicového cukru, 250 g polohrubé mouky, 1 lžíci prášku do pečiva, tuk na vymazání formy
Na náplň: 1 svazek bílého chřestu, 1 rebarboru, 100 g krupicového cukru, 50 g medu, 50 g másla, 100 ml 100% jablečného džusu, 50 ml 30% smetany ke šlehání, máslo, cukr, mouku na drobenku
Rebarboru i chřest pečlivě oloupeme a nakrájíme na stejně dlouhé podélné kousky. Cukr a med necháme zkaramelizovat na rozehřáté pánvi, přidáme máslo a necháme ho rozpustit. Přilijeme džus a smetanu, lehce osolíme a krátce povaříme. Do rozvaru vložíme rebarboru. Po 3 minutách ji vyjmeme a stejným způsobem dáme prohřát i loupaný chřest, také přibližně 3 minuty. Připravíme těsto – máslo necháme povolit a smícháme ho s tvarohem. Vejce vyšleháme do pěny, zašleháme cukr a pěnu přimícháme k máslu s tvarohem. Nakonec přisypeme mouku s práškem do pečiva a vytvoříme hladké těsto, které nalijeme do vymazané formy. Na těsto poskládáme střídavě vedle sebe rebarboru a chřest a na závěr je přelijeme medovou náplní. Z uvedených surovin uděláme drobenku, posypeme jí koláč a pečeme ho v troubě při 180 °C asi 45 minut.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 21.