Inspirace ze světových kuchyní: Citronové krevety s grilovaným sýrem halloumi
POTŘEBUJETE:
80 ml olivového oleje
1 cibuli
2 stroužky česneku
1 červenou papriku
1 žlutou papriku
500 g krevet
225 g Dodoni Halloumi
40 ml ouza
šťávu a kůru z 1 citronu
½ lžičky čerstvého tymiánu
sůl
mletý pepř
Papriky nakrájíme na proužky. Krevety opláchneme a necháme okapat v cedníku. Na hluboké pánvi rozpálíme olivový olej a osmažíme cibulku doměkka, přibližně po dobu 2 – 3 minut. Poté přidáme roztlučený česnek a osmahneme, přidáme papriky, osolíme, opepříme a opékáme 5 – 6 minut do změknutí. Nakonec přidáme krevety, opět osolíme, opepříme a smažíme další 2 – 3 minuty. Směs přendáme do nahřáté kovové misky, aby zůstala teplá. Na rozpálený gril dáme na kostičky nakrájený sýr napíchnutý na špejli a pečeme ze dvou stran, aby získal lehce zlatavou barvu. Do použité pánve od zeleniny přidáme ouzo počkáme na odpaření alkoholu, poté přidáme šťávu z citronu, citronovou kůru a tymián. Necháme zredukovat na sos. Přidáme ugrilovaný sýr Halloumi a mícháme pár minut, aby převzal část chuti sósu. Krevety se zeleninou a sýr se sósem propojíme a podáváme s plátky pečiva.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 39.