Italské houbové recepty: Rizoto s pancettou
POTŘEBUJETE:
400 g rýže Carnaroli
100 g pancetty
250 – 300 g hub
extra panenský olivový olej
½ cibule
2 stroužky česneku
100 ml bílého vína
máslo
2 lžíce strouhaného parmazánu
sůl
mletý pepř
1 l zeleninový vývar
2 snítky petrželky
Houby pečlivě očistíme a nakrájíme na kousky, stejně jako oloupanou cibuli a česnek. V hrnci rozpálíme olej, cibuli a česnek na něm orestujeme. Když zezlátnou, přidáme houby, snítku petrželky, sůl a pepř. Restujeme asi 5 až 6 minut, přilijeme víno a necháme ho odpařit. Pak přidáme nakrájenou pancettu a za stálého míchání dále restujeme. Přisypeme rýží a chvilku ji orestujeme, pak přilijeme sběračku vývaru a dále vaříme. Když se tekutina téměř vsákne, znovu přilijeme vývar. Tak pokračujeme, až je rýže téměř uvařená. Pak přidáme vývar, oříšek másla a nastrouhaný sýr a vymícháme rizoto do krémovité konzistence. Dochutíme solí a pepřem a ozdobíme petrželkou.
Více houbových receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 38.