VELKÝ MOUČNÍKOVÝ SPECIÁL již dnes v aha! pro ženy!

Máte rádi ta líná nedělní odpoledne, kdy počasí zrovna ven neláká a přitom zbývá ještě spousta týdnů na to, začít se chystat na vánoční svátky? Podzim je za okny, na stolku v obýváku voní dobrá horká káva a z trouby se line ještě neodolatelnější vůně slibující nějaké sladké pokušení. Nemusí to ovšem být pokaždé klasika v podobě bábovky nebo taženého štrúdlu. Pokud chcete načerpat inspiraci, pak jste na „správné adrese“. Připravili jsme pro vás celkem 55 receptů na známé i netradiční koláče, dezerty, zákusky a dorty plné tvarohu, máku, povidel nebo exotického ovoce. Na své si přijdou i milovníci čokolády či kokosu a potěšíme doufám rovněž ty, kteří zkrátka neodolají náplni pudinkové. Jako malý bonus najdete v dnešním moučníkovém speciálu recepty na sladké pokrmy, s nimiž si snad jednou za čas můžete k obědu či k večeři tak trochu zahřešit. Přejeme vás pohodové podzimní pečení a dobrou chuť!
Věděli jste, že…
Chuť máku můžeme zvýraznit tím, že ho před použitím opražíme na pánvičce. Ideální je samozřejmě do buchet a koláčů, ale využijeme ho i ve zdravé kuchyni, třeba když ho vyměníme za chia semínka a přidáme do jogurtu nebo ovesné kaše.
Pokud budeme při pečení používat čokoládu, vyberme si takovou, kterou bychom sami jedli, ne žádnou náhražku. Obsahuje-li čokoláda jiný tuk než kakaové máslo, vraťme ji zpět do regálu. Pokud recept vyžaduje čokoládu, která není bílá, můžeme místo klasické tekuté složky přidat do těsta trochu kávy.
Švestková povidla jsou dokonalou náplní do koláčů. Jsou totiž nejen sladká, ale současně i lehce kyselá, a tak akorát hustá, aby z náplně „neutíkala“. Když chceme upéct třeba perník, přidáme povidla přímo do těsta. Dá se z nich ale připravit i skvělá omáčka ke zvěřině nebo k rybě.
Tvaroh je také častou ingrediencí ve sladkých pokrmech. V buchtách ho můžeme nastavit malým množstvím uvařených a prolisovaných brambor. Náplň bude chutnější a jemnější. Nádivku z měkkého tvarohu na koláče dáváme na těsto, které navrch poprášíme moukou. Aspoň nám nezvlhne a dobře se propéká.
Recepty na dezerty z Tvarohu, Máku, Povidel, Pudinku, Čokolády, Kokosu, i Exotického ovoce najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 40!