Houby v zimě: Žampionový krém
POTŘEBUJETE:
300 g hnědých žampionů
2 portobello žampiony
1 cibuli
1 stroužek česneku
1 snítku tymiánu
50 ml bílého vína
500 ml zeleninového vývaru
100 ml smetany ke šlehání
90 g másla
sůl
mletý pepř
muškátový oříšek
Hnědé žampiony očistíme, pokrájíme a orestujeme na třetině množství másla na pánvi, aby se odpařila voda. Pak přidáme další třetinu másla, najemno nakrájenou cibuli a tymián. Restujeme dozlatova, pak přidáme nadrcený česnek, osolíme a opepříme. Po zhruba minutě podlijeme vínem a necháme ho odpařit. Směs zalijeme vývarem, přivedeme ho k varu a necháme bublat asi 10 minut. Pak vyjmeme tymián, přilijeme smetanu, ochutíme špetkou muškátovým oříškem a polévku rozmixujeme. Portobello žampiony nakrájíme na plátky, orestujeme je na zbylém másle a dáme nakonec do polévky. Můžeme podávat s parmazánem a nasekanou petrželkou.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 8.