Masopustní recepty: Makové koláče
POTŘEBUJETE:
500 g polohrubé mouky
125 g cukru
kůru z 1 citornu
mletý muškátový květ
3 žloutky
125 g rozpuštěného másla
2 lžíce rostlinného oleje
60 ml smetany ke šlehání
4 lžíce tuzemského rumu
1 vejce na potření
Na kvásek:
200 ml vlažného mléka
2 lžíce cukru
21 g droždí
Na náplň:
150 g mletého máku
2 lžíce cukru
1 lžíci polohrubé mouky
150 ml mléka
2 lžíce másla
1 vejce
mletou skořici
nasekané mandle na ozdobu
Z vlažného mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku se solí, přidáme cukru, citronovou kůru, špetku muškátového květu a žloutky. Vlijeme máslo, olej, a smetanu, rum a vzešlý kvásek. Důkladně vypracujeme hladké těsto, lehce ho poprášíme moukou a necháme 30 minut kynout. Mezitím si připravíme náplň – v rendlíku promícháme mák, cukr a mouku, a zalijeme vroucím mlékem. Necháme vychladnout. Pak vmícháme máslo, vejce a koření. Těsto rozdělíme na 200gramové bochánky a necháme 20 minut kynout. Připravíme si tolik pečicích papírů, jako máme bochánků, ptořeme je máslem a rozválíme na nich těsto na plát 5 mm silný. Necháme 10 minut kynout. Prsty vymačkáme okraje, potřeme je rozšlehaným vejcem a do středu dáme náplň. Ozdobíme nasekanými mandlemi a dáme do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme 30 minut dozlatova.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 7.