Masopustní recepty: České buchty
POTŘEBUJETE:
500 g hladké mouky
20 g droždí
120 g krupicového cukru
20 g vanilkového cukru
2,5 dl mléka
60 g másla
1 vejce + 1 žloutek
špetku soli
sádlo nebo máslo na vytření pekáče a potření buchet
Na dokončení:
2 lžíce rozehřátého másla se lžící rumu
moučkový cukr na posypání
Do mísy prosejeme mouku, uděláme v ní důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Dále přidáme lžičku cukru, zalijeme trochou vlažného mléka, zakryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. K vyběhnutému kvásku přidáme zbytek vlahého mléka s rozpuštěným máslem, vejce, žloutek, sůl a vypracujeme hladké těsto, které se nelepí. Poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme kynout alespoň hodinu, během kynutí 2x promísíme. Z vykynutého těsta vyválíme tvar hada, rozkrájíme na jednotlivé dílky, které plníme náplněmi (viz níže) a dobře uzavřeme. Dáme do pekáče vymaštěného sádlem či máslem. Každou buchtu potřeme ze všech stran, aby se neslepily. Pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C dozlatova. Ještě teplé buchty potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem. Po vychladnutí buchty pocukrujeme moučkovým cukrem.
Tvarohová náplň
250 g tvarohu, 1 lžíci rozinek, 1 žloutek, vanilkový a krystalový cukr dle chuti, citronovou kůru a šťávu, rum
Tvaroh smícháme s rozinkami, žloutkem, cukry, citronovou kůrou a zastříkneme citronovou šťávou a rumem.
Maková náplň
3 dl mléka, 60 g cukru, tlučený hřebíček, mletou skořici, 150 g mletého máku, rumMléko svaříme s cukrem a kořením, vsypeme mák, dochutíme rumem a odstavíme. Necháme vychladnout.
Povidlová náplň
250 g švestkových povidel, tlučený hřebíček, mletou skořici, rum
Povidla smícháme s kořením a dochutíme rumem.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 7.