Masopustní recepty: Domácí tlačenka
POTŘEBUJETE:
1 ½ zadní vepřové koleno s kostí
4 l vody
300 g vepřového jazyka
500 g vepřové plece
1 kg očištěné vepřové kůže
300 g vepřového srdce
1 mrkev
1 cibuli
1 lžičku nového koření
1 paličku česneku
1 lžičku majoránky
5 lžic soli
½ lžičky mletého pepře
Vepřové koleno omyjeme, nařízneme podél kosti a dáme ho vařit do vody. Jakmile začne vřít, přidáme plec, jazyk a srdce, očištěnou mrkev a cibuli, nové koření a polovinu uvedeného množství česneku, majoránky, soli a pepře. Necháme vařit cca 40 minut. Pak vložíme do hrnce kůži a necháme na mírném ohni táhnout ještě hodinu. Z hladiny odebereme tuk a vývar přecedíme přes jemné síto. Maso z kolene obereme a nakrájíme, stejně jako plec a vnitřnosti. Kůži najemno pomeleme. Do litru a půl scezeného vývaru dáme druhou polovinu česneku, koření a soli, přidáme maso a vaříme ještě na mírném ohni 10 minut. Necháme vychladnout na 50 °C a pak vše nalijeme do tlačenkového pytlíku. Stáhneme pevně provázkem po obou stranách a necháme do druhého dne vychladnout a ztuhnout.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 7.