Masopustní recepty: Masopustní koblihy

POTŘEBUJEME:
500 g polohrubé mouky
špetku soli
3 sáčky vanilkového cukru
kůru z jednoho citronu
4 – 5 žloutků
250 ml mléka
50 g másla
2 až 3 lžíce rumu
1 kostku droždí nebo 1 sáček sušeného droždí
pikantní zavařeninu na plnění
olej na smažení
moučkový cukr na posypání
Do mísy prosejeme mouku se solí, přidáme k nim cukr a citronovou kůru. Uprostřed uděláme důlek, do kterého vlijeme žloutky, vlažné mléko, rozpuštěné máslo a rum. Nakonec do základu rozdrobíme droždí. Promícháme a propracujeme na hladké, vláčné těsto, které lehce poprášíme moukou a zakryté utěrkou necháme na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Vykynuté těsto přendáme na pomoučenou pracovní plochu a rozválíme ho do tvaru obdélníku o síle asi 1,5 cm. Na polovinu obdélníku dáme kopečky marmelády, pak přiklopíme druhou půlkou těsta a sklenicí z něj vykrajujeme koblihy. Zbylé těsto znovu zpracujeme a vytvoříme další koblihy. Do kastrolu nalijeme vyšší vrstvu oleje, rozpálíme jej a koblihy v něm smažíme z obou stran dozlatova. Přebytečný tuk necháme odsát na papírových ubrouscích. Ještě vlažné koblihy pocukrujeme moučkovým cukrem.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 7.