Houby v zimě: Králík se žampiony

POTŘEBUJETE:
5 porcí králíka
2 snítky tymiánu
4 lžíce másla
4 lžíce oleje
3 cibule
150 ml bílého vína
300 ml drůbežího vývaru
100 ml smetany ke šlehání
2 lžíce hladké mouky
2 citrony
3 lžíce dijonské hořčice
sůl
mletý pepř
cukr
250 g žampionů
Porce králíka osolíme, opepříme, mírně ocukrujeme a posypeme nasekanou snítkou tymiánu. Takto ho necháme v lednici ideálně přes noc. V ohnivzdorném hrnci rozehřejeme 2 lžíce oleje a maso na něm ze všech stran opečeme. Pak ho vyjmeme, přidáme 2 lžíce másla a orestujeme na něm nasekané cibule, až zesklovatí. Pak přisypeme mouku a orestujeme, vrátíme maso, přilijeme víno a necháme odpařit alkohol. Zalijeme částí vývaru, přikryjeme pokličkou a dusíme v troubě při 170 °C 90 minut až 2 hodiny. Podle potřeby přidáme vývar. Měkké maso vyjmeme, do základu dáme hořčici, vše rozmixujeme a zjemníme smetanou. Dochutíme citronovou šťávou. Žampiony očistíme a případně pokrájíme, na pánvi se zbylým máslem a olejem je orestujeme, osolíme, opepříme, přidáme druhou snítku tymiánu a trochu citronové šťávy. Králíka dáme na talíře, zalijeme omáčkou a přidáme žampiony.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 8.