Poctivé obědy: Špalíčky s masem a zelím
POTŘEBUJETE:
1 kg vepřové krkovice
1 lžíci kmínu
4 stroužky česneku
1 lžíci sádla
2 lžíce soli
500 g kysaného zelí
Na špalíčky:
1 kg brambor typu C
24 lžic hrubé mouky
1 vejce
1 lžičku bramborového škrobu
Brambory den předem uvaříme ve slupce, slijeme a necháme vychladnout. Maso osolíme. Česnek a kmín podrtíme v hmoždíři a směs vmasírujeme do masa. Potřeme jen trochou sádla a vložíme do pekáčku. Podlijeme troškou vody a vložíme do trouby vyhřáté na 130 °C. Pomalu pečeme doměkka (cca 5 hodin). Brambory oloupeme, nastrouháme najemno, přidáme mouku, vejce, sůl a škrob, vytvoříme těsto, z něhož uděláme váleček. Ten rozkrájíme na špalíčky, které vaříme v osolené vodě zhruba 8 – 9minut. Scedíme a propláchneme studenou vodou. Zelí dáme do hrnce, podlijeme vodou a podusíme pod pokličkou. Dochutíme solí a cukrem. Upečené maso natrháme do pekáče, promícháme se zelím a špalíčky a podáváme.
Recept je z knihy "Holky, jezte zase vdolky".
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 4.