Výtečné snídaně: Vejce florentine
POTŘEBUJETE:
1 jarní cibulku
1 stroužek česneku
1 lžíci olivového oleje
1 hrst čerstvých listů špenátu
2 lžíce octa
2 vejce
1 anglický muffin
2 plátky uzeného lososa
sůl
Na holandskou omáčku:
2 žloutky
1 lžičku citronové šťávy
1 lžičku vody
100 g másla
Cibulku a česnek nakrájíme nadrobno a osmahneme na oleji. Přidáme špenát, osolíme a necháme zavadnout. Pánvičku dáme stranou a připravíme omáčku. V misce rozšleháme žloutky se špetkou soli, citronovou šťávou a vodou. Rozehřejeme máslo vyjma dvou lžiček. Lžičku dáme do kastrůlku se silným dnem, rozehříváme ho a přidáme žloutky a za stálého míchání necháme vytvořit hustou pěnu. Sejmeme z plotny a rychle přidáme lžičku másla na zchlazení. Pak postupně vmícháme zbylé rozpuštěné máslo a za stálého míchání uděláme omáčku. Dochutíme solí a citronovou šťávou. V hrnci přivedeme k varu litr vody s octem a špetkou soli. Mícháme ji, abychom vytvořili vír, do kterého naběračkou vložíme rozklepnuté vejce. Opatrně vidličkou přetáhneme bílek přes žloutek a necháme vařit 2 minuty. Muffin podélně rozkrojíme, na každou půlku dáme špenát, plátek lososa, ztracené vejce a přelijeme holandskou omáčkou.
Recepty jsou z knihy "Holky, jezte zase vdolky!"
Více receptů najdete v tištěném Aha pro ženy číslo 3.