Pikantní jídla v zimě zahřejí: Líné vepřové
POTŘEBUJETE:
2 kg vepřové plece
1 lžíci sušeného rozmarýnu
5 bobkových listů
8 kuliček jalovce
10 hřebíčků
4 lžičky drceného pepře
2 stroužky česneku
slunečnicový olej
4 cibule
2 lahve červeného vína
250 g rajského protlaku
sůl
mletý pepř
2 větvičky čerstvého rozmarýnu
Maso nakrájíme na kusy, promícháme v misce s kořením, překryjeme potravinovou fólií a zatížíme. Necháme uležet v chladu 48 hodin. V hrnci, co se hodí do trouby, rozpálíme olej, po částech na něm dozlatova osmažíme všechno maso. Pak ho dáme stranou, přidáme olej, osmahneme na něm nakrájené cibule a česnek. Přidáme protlak a vše zalijeme lahví vína. Osolíme a mícháme, jakmile tekutina začne vřít, vrátíme do hrnce maso. Dolijeme víno, aby bylo ponořené, a přidáme čerstvý rozmarýn. Hrnec přiklopíme, dáme do trouby vyhřáté na 160 °C a hodinu dusíme. Pak snížíme teplotu a dál necháme v troubě klidně až 4 hodiny. Občas promícháme, podle potřeby přilijeme víno. Podle chuti nakonec osolíme a opepříme.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 2.