Vánoční pečení: Plněné ořechové košíčky

POTŘEBUJETE (na asi 30 kousků):
140 g moučkového cukru
140 g hladké mouky
100 g mletých oříšků
60 g tuku
1 vejce
½ lžičky mleté skořice
sůl
Na náplň:
150 g másla
150 g cukru
100 g strouhaného perníku
1 lžíci škrobové moučky
100 ml mléka
50 ml vaječného likéru
Na ozdobení:
100 g čokoládové polevy
Mouku s cukrem a solí prosejeme do mísy, přidáme oříšky, skořici, změklý tuk a vejce a vypracujeme vláčné těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do ledničky odpočinout. Mezitím si předehřejeme troubu na 160 °C a formičky na košíčky vytřeme lehce tukem. Na pánvi krátce opražíme strouhaný perník. Do kastrůlku nalijeme mléko, přidáme vaječný likér, škrobovou moučku a vaříme do zhoustnutí. Poté necháme vychladnout. Máslo s cukrem vyšleháme do pěny, do které po částech přimícháme vychladlý likérový základ. Pak do krému přidáme opražený perník. Zchladlé těsto rozbalíme a nakrájíme na malé kousky. Vtlačujeme je do jednotlivých formiček a dáme do předehřáté trouby. Když začnou okraje těsta ve formičkách zlátnout, vyndáme je z trouby a ihned opatrně vyklepneme. Upečené vychladlé košíčky naplníme likérovým krémem, necháme je ztuhnout a přelijeme je čokoládovou polevou. Můžeme i zkombinovat dvě barvy polevy – polít tmavou a zdobit bílou nebo obráceně.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 47.