Česká klasika: Maso v mrkvi
POTŘEBUJETE:
5 lžic másla
1 velkou cibuli
1 kg vepřové plece
1 l domácího hovězího vývaru
500 g mrkve
muškátový oříšek
1 lžíci krupicového cukru
citronovou šťávu
1 hrstku petrželky
sůl
mletý pepř
Na třech lžících másla orestujeme najemno nakrájenou cibuli. Jakmile zezlátne, přidáme k ní maso nakrájené na stejně velké kostky a restujeme ho, dokud se neodpaří veškerá tekutina, kterou maso pustilo. Může to trvat i 20 minut. Opečené maso podsypeme moukou, zarestujeme ji a vše zalijeme tři čtvrtinou vývaru. Osolíme, opepříme a dusíme za občasného promíchání pod pokličkou asi 35 minut. Poté přidáme k masu mrkev nakrájenou na kolečka, špetku muškátového oříšku, zbylý vývar a dusíme ještě 20 minut. Vypneme plotýnku a dochutíme cukrem, citronovou šťávou a vmícháme zbylé dvě lžíce másla.
Více receptů inspirovaný knihou "Holky, jezte zase vdolky!" najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 40.