Podzimní zavařování: Dia kdoulová marmeláda s jablky
POTŘEBUJETE:
1 kg očištěných kdoulí
250 ml vody
400 g očištěných jablek
1 balíček kyseliny citronové
500 g sacharinu
Kdoule otřeme do utěrky, abychom odstranili chmýří. Potom je omyjeme, necháme okapat, odstraníme stopku, rozkrojíme, odstraníme jádřince, pokrájíme a odvážíme 1 kilogram. Dáme do hrnce s vodou, přivedeme k varu a pod pokličkou vaříme asi 20 minut na mírném plameni. Jablka oloupeme, vyřízneme jádřince, nakrájíme na kousky a odvážíme 400 gramů. Kdoulové pyré, jablka a kyselinu citronovou smícháme v hrnci se sacharinem, směs přivedeme za stálého míchání k varu a 3 minuty vaříme. Pak hrnce stáhneme z ohně, z povrchu sebereme pěnu a marmeládu a ihned plníme čisté skleničky až po okraj. Skleničky uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme asi 5 minut stát.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 38.