Podzimní zavařování: Ananasový džem s kardamomem

POTŘEBUJETE:
1 kg očištěného ananasu
2 g kardamomu
1 bio citron
1 balení Želírovacího cukru 4:1 Labeta
Dužinu z ananasu pokrájíme na menší kousky, dáme do mísy a přidáme nastrouhanou kůru z citronu. Směs rozmixujeme a smícháme s želírovacím cukrem 4:1 a kardamomem a dobře promícháme. Za stálého míchání přivedeme směs k varu a vaříme 3 – 5 minut. Podle chuti přidáme citronovou šťávu, která džem nejen dochutí, ale zároveň podpoří želírovací proces a zavařeninu pomůže zakonzervovat. V průběhu vaření nezapomínáme odebírat případnou pěnu, která by snižovala trvanlivost džemu. Horkým džemem opatrně plníme čisté skleničky, zavíčkujeme a otočíme na cca 5 minut dnem vzhůru. Po zchladnutí skladujeme nejlépe na chladnějším, tmavém, suchém místě.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 38.