Polévka z hlávkového zelí

POTŘEBUJETE:
1 hlávku zelí (cca 500 g)
2 lžíce másla
1 cibuli
2 lžíce hladké mouky
1 ¼ l masového nebo zeleninového vývaru
1 velký syrový brambor
sůl
mletý pepř
½ lžičky drceného kmínu
5 kuliček nového koření
2 bobkové listy
200 ml smetany na vaření
1 lžíce mleté sladké papriky
Zelí rozčtvrtíme, vyřízneme košťál a nakrouháme na nudličky. V hrnci rozehřejeme lžíci másla, vsypeme najemno nakrájenou cibulku a necháme ji zesklovatět. Zasypeme moukou a umícháme světlou jíšku. Vlijeme vývar, osolíme, opepříme, přidáme koření, prošleháme a uvedeme do varu. Vaříme asi 10 minut, potom přidáme nakrouhané zelí, nahrubo nastrouhanou syrovou bramboru a vaříme na mírném ohni za občasného promíchání, dokud zelí nezměkne. Nakonec vmícháme smetanu a necháme přejít varem. Na zbylé lžíci tuku krátce zpěníme mletou papriku a ihned jí přelijeme porce hotové polévky.
Více receptů z podzimního ovoce a zeleniny najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 37.