Letní ostružinování: Džem s borůvkami vám osladí život!

Poslední tip, jak využít ostružiny v kuchyni, je zavařovací. Podle následujícího receptu připravíte chutný džem s borůvkami.
POTŘEBUJETE:
✔ 1kg ostružin
✔ 1kg borůvek
✔ 1 ¼ kg cukru
✔ 2 pektogely
✔ 1 lžičku kyseliny citronové
✔ 1 lžičku mleté skořice
✔ 2 celé hřebíčky
✔ 40 ml rumu
JAK NA TO:
Ostružiny rozmačkáme, povaříme a propasírujeme přes síto. Přidáme borůvky, koření, kyselinu citronovou a opět povaříme. Přidáme k nim cukr smíchaný s pektogelem, vyjmeme celé koření a 5 minut povaříme, až džem zhoustne. Před koncem vaření přidáme panáka rumu a plníme do sterilovaných sklenic. Zavíčkujeme je a obrátíme dnem vzhůru.