Když se vám urodí hodně rajčat, vyrobte z nich delikatesu: Domácí sušená rajčata v olivovém oleji podle Ivany Černé!

Když se vám na zahrádce urodí hodně rajčat, zpracujte je originálním způsobem. Udělejte si domácí sušená rajčata v olivovém oleji!
POTŘEBUJETE:
2 ½ kg zralých rajčat
10 stroužků česneku
olivový olej extra
mořskou sůl
třtinový cukr
čerstvé bylinky (bazalka, tymián, oregano…)
balsamico ocet
černé nebo zelené olivy
JAK NA TO:
Na plech potřený olivovým olejem poklademe příčně seříznutá rajčata řezem nahoru. Osolíme, posypeme třtinovým cukrem, zakapeme octem a olivovým olejem. Troubu rozehřejeme na 200 °C, pak ji snížíme 180 °C a rajčata pečeme asi 20 minut. Otevřeme mírně troubu na 3 minuty (tím se teplota sníží o 20 °C), počkáme a zase pečeme dál při 160 °C 20 minut. Postup opakujeme, vždy troubu otevřeme a pak při snížené teplotě pečeme 20 minut, dokud nejsou rajčata hotová. Horká rajčata vkládáme do vyhřátých sklenic střídavě s plátky česneku, plátky černých oliv a kousky bylinek. Nakonec zalijeme vše olivovým olejem. Zavíčkujeme a horké obrátíme dnem vzhůru na 24 hodin a vychladlé je uskladníme v temnu a suchu. Nebo můžeme sterilizovat 10 minut při 80 °C.