Zuzana Dřízhalová: S rakovinou se prala 19 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zuzana Dřízhalová: S rakovinou se prala 19 let!

Zuzaně Dřízhalové se nemoc vrátila nečekaně, ovšem s velkou razancí.
Zuzaně Dřízhalové se nemoc vrátila nečekaně, ovšem s velkou razancí. (Aha! – Alexandr Malachovský, Marek Pátek, Profimedia.cz)

V pátek kolem druhé hodiny odpolední prohrála svůj statečný boj s rakovinou mladá herečka Zuzana Dřízhalová (†36). Představitelka Marcely Rubešové ze seriálu Velmi křehké vztahy nebo Elišky z pokračování Nemocnice na kraji města se s vážným rakovinovým onemocněním lymfatických uzlin potýkala již potřetí, naposledy v roce 2004.

Nemoc se však zase vrátila a lékaři jí tentokrát diagnostikovali opět zhoubný nádor, ale jiného typu. Od začátku září byla hospitalizována na klinice hematoonkologie na Karlově náměstí, ale agresivní chemoterapie bohužel nezabrala. Zuzaně Dřízhalové selhaly vnitřní orgány.

Rakovina v 17 letech

Poprvé nemoc na Zuzanu Dřízhalovou udeřila, když jí bylo pouhých sedmnáct let. Tehdy studovala na gymnáziu a průvodním znakem nemoci byla velká únava. Že má onkologické onemocnění lymfatických uzlin, jí tenkrát po vyšetření nikdo neřekl. Snad ze strachu, že zdravotní problémy nepřekoná.

Sama nemoci velkou váhu nepřikládala ani poté, co prodělala těžkou operaci. Jak později uvedla v rozhovoru pro Instinkt, její matka se v lékařské knize dočetla, že tato nemoc se rovná smrti.

Zuzana však měla tehdy štěstí, že její typ lymfomu byl dobře léčitelný a navíc v té době přišla do republiky i nová léčba. Lékař jí potom sdělil, jak nemoc probíhá, a vysvětlil jí i způsob léčby.

Až po půl roce, když byla z nejhoršího venku, se dozvěděla, že se jednalo o rakovinu. A také to, že se jednou může znovu vrátit. Ale pokud prý vydrží deset let, zbaví se nemoci nejspíš definitivně.

Po dvanácti letech se nemoc vrátila

V té době byla Zuzana Dřízhalová v naprosté pohodě, necítila žádnou únavu a byla šťastná. Pak si ale na krku objevila něco, co vypadalo jako zvětšená uzlina. V první chvíli si myslela, že se jedná o zubařskou záležitost, protože všechny kontroly předtím ukazovaly, že je v pořádku. Zubařka také potvrdila, že někteří lidé mají zvětšené uzliny kvůli osmičkám.

Zuzana však pro jistotu uspíšila pravidelnou kontrolu, odkud ji poslali na sono břicha. Tam se doktorka při pohledu na monitor doslova vyděsila. Bylo jasné, že se něco děje. Rakovina se vrátila znovu.

Chemoterapie byla drsnější

Operace tentokrát Zuzanu Dřízhalovou nečekala, zato chemoterapie byla mnohem silnější. Navíc žila ve velké nejistotě, jak moc bude léčba úspěšná. Hlavou se jí honily myšlenky, že kazí život manželovi i rodičům, a navíc strach z postupného chátrání a umírání. Představovala si, jak jí v břiše rostou nádory, bylo to těžké období.

Přemýšlela o tom, zda má vůbec cenu nějaké nejisté léčení, zda by nebylo lepší vše zabalit. Hodně jí v té době psychicky pomohl manžel. Nakonec zvítězila víra v uzdravení, její sestra ji přesvědčila, že to dobře dopadne.

Také Zuzana nakonec uvěřila, že se z toho vyseká. Počítala s půlrokem, který si bude muset protrpět. S nadějí, že potom už to zase bude v pohodě. Hned po první dávce léků se nádory začaly stahovat tak rychle, že omdlévala bolestí.

Také ji moc bolely kosti, když se v nich začaly obnovovat krvinky. Manžel se naučil pracovat s injekcemi, které jí píchal do břicha. Léčba postupně přestávala bolet a Zuzana se zase vracela do normálního života. Čekala na ni další herecká práce, začala malovat obrazy.

Letos se nemoc ozvala potřetí, tentokrát už však mladá a krásná herečka Zuzana Dřízhalová svůj boj s rakovinou nevyhrála.

Zuzana Dřízhalová (†36)

➤  27. ledna 1975 – 16. září 2011

➤  1994 – 1996: studium na Fakultě potravinářské a biochemické technologie na ČVUT.

➤  1996 – 2000: studium herectví na DAMU.

➤  Hostovala a hrála v několika pražských divadlech včetně Národního divadla.

➤  Hrála v několika filmech a televizních seriálech, moderovala pořad ČT Letadlo.

➤  Jedenáct let byla vdaná za herce a scenáristu Hynka Dřízhala.

➤  Nedávno spolu adoptovali miminko.



Autor:  ben

Přečtěte si
hejhej
20. 9. 2011 • 15:20

Naprostý souhlas.Jen na okraj:krásná,dobrá,laskavá herečka,dlouhodobý boj s nemoci a ještě pomáhala druhým.Nic nehlásila do medii. Bartošovám,která neumí nic,hlásí do bulváru každou blbost.No je velký rozdíl mezi umělci-ti co něco umí a ti,co jen žvaní a myslí si,že něco umí.Zuzana byla moc milá a příjemná.Upřímnou soustrast celé její rodině.

pea.p
19. 9. 2011 • 10:40

Krása je velmi pomíjivá. U ní se ale snoubila krása fyzická s tou duševní. A to je v dnešní době stále větší vzácností

pea.p
19. 9. 2011 • 10:39

myslím že ne. Protože kromě těch, kteří by si to zasloužili by tu žili i ti, kteří svému okolí přinášejí jen bolest a utrpení. Vše má svůj smysl - ať se nám to líbí nebo ne.

pea.p
19. 9. 2011 • 10:35

poprvé četla o tom, že svůj boj s rakovinou prohrala, měla sem slzvy v očích. Snažila sem se na tom najít cokoli pozitivního. Našla sem jen jedinou věc. Zuzka měla velké štěstí v tom, že svůj bohužel velmi krátký život prožila vedle člověka, který ji opravdu miloval, vážil si jí a byl jí po celou dobu oporou. Hlubokou úctu Vám pane Dřízhal i Vaší ženě. Je málo takových

valmonts
19. 9. 2011 • 10:33

Nebylo by to na tomhle světě všechno mnohem hezčí a jednoduší kdyby žádná smrt neexistovala a stárnutí člověka by se zastavilo ve třiceti a všichni byli nesmrtelní?

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.