Na chatu a do přírody: Polévka z medvědího česneku podle Pavla Berkyho
POTŘEBUJETE: 1 lžíci oleje 50 g másla 2 šalotky 100 g brambor 70 g žampionů 800 ml zeleninového vývaru 100 g čerstvého medvědího česneku sůl mletý bílý pepř 100 ml smetany ke šlehání 10 g pažitky
K PODÁVÁNÍ: zakysanou smetanu chléb
V kastrolu rozehřejeme olej s máslem. Šalotky oloupeme a nakrájíme najemno. Přidáme je do rozpáleného tuku a zarestujeme dosklovita. Brambory a žampiony oloupeme a nakrájíme na malé kostky. Přidáme do kastrolu se šalotkou a za občasného míchání vše restujeme ještě zhruba 1 minutu. Přilijeme vývar a zhruba třetinu medvědího česneku. Osolíme, opepříme, zakryjeme poklicí a vaříme do změknutí brambor. Poté přilijeme do kastrolu smetanu ke šlehání, přidáme pažitku a zbylý česnek. Polévku odstavíme a v blenderu rozmixujeme dohladka. Polévku podáváme s kopečkem zakysané smetany a na másle opečeným krajícem chleba.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 17.