Sladké drobnosti: Britské scones

POTŘEBUJETE: 250 g hladké mouky 50 g cukru krupice 1 lžíci prášku do pečiva ½ lžičky soli 75 g studeného másla 120 ml plnotučného mléka + na potření 1 velké vejce
K PODÁVÁNÍ: džem zakysanou smetanu
Ve velké míse důkladně promícháme mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Přidáme nakrájené studené máslo a zapracujeme ho, dokud nevznikne hrubá drobenka. V jiné míse dobře rozmícháme mléko a vejce, směs vlijeme ke drobence a promícháme, až se vše spojí v těsto. To vyklopíme na pomoučený vál, vytvarujeme ho na kulatý plát cca 2,5 cm silný. Pomocí skleničky vykrajujeme kolečka, klademe trošku od sebe je na plech s pečicím papírem a potřeme je mlékem. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C 12 až 15 minut dozlatova. Před podáváním necháme trochu vychladnout, ale podáváme teplé s džemem a smetanou.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 16.