Sladké drobnosti: Maková kopýtka

POTŘEBUJETE: 200 g špaldové hladké mouky Pernerka 1 lžičku prášku do pečiva 1 lžičku nastrouhané citronové kůry ½ lžičku soli 200 g den předem uvařených brambor 80 g moučkového cukru 1 menší vejce 80 g másla mouku na podsypání 1 vejce na potření
NA NÁPLŇ: 150 g mletého máku 150 ml mléka ½ lžičky citronové kůry ½ lžičky vanilkového cukru ½ lžičky mleté skořice 1 vrchovatou lžíci švestkových povidel moučkový cukr podle chuti
Nejprve připravíme náplň tak, že smícháme suroviny a začneme je zahřívat. Mléko přidáváme postupně, aby náplň byla akorát hustá (nesmí být tekutá). Promícháme asi půl minutky na sporáku a necháme vychladnout. Studené oloupané brambory nastrouháme na jemno, přidáme změklé máslo a ostatní suroviny na těsto. Zpracujeme rukama a ihned vyválíme na výšku cca 4 mm. Při vyvalování můžeme podsypávat moukou. Z těsta vytvoříme tři obdélníky o velikosti cca 20x15 cm. Na ně postupně rozetřeme náplň (na každý plát asi třetinu vychladlé náplně). Každý plát pak ještě rozdělíme na čtyři díly (krájíme po kratší straně) a následně ho stočíme z obou stran proti sobě tak, aby vznikla spojená »kopýtka«. Ta postupně pokládáme na plech s pečicím papírem. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 185 °C cca 25 minut dozlatova.
Více receptů v tištěném Aha! pro ženy číslo 16.