Sladké drobnosti: Ořechoví šneci se skořicovou polevou

POTŘEBUJETE (na 12 kousků): 300 ml mléka 50 g másla 500 g hladké mouky 50 g cukru krystal 1 sáček sušeného droždí sůl 1 vejce máslo na formu
NA NÁPLŇ: 100 g změklého másla 100 g cukru krystal 2 lžičky mleté skořice 100 g lískooříškových kostek Alika
NA POLEVU: 30 g mléka 30 g másla 160 g cukru moučka 1 lžičku mleté skořice
Do rendlíku nalijeme mléko, přidáme máslo nakrájené na plátky a necháme ho rozpustit. V míse smícháme mouku, cukr, droždí a špetku soli. Přilijeme teplé mléko s máslem (ne horké, těsto by nevykynulo). V mixéru s hnětacím hákem nebo ručně vypracujeme lehce lepivé těsto, trvá to minimálně 5 minut (ručně déle). Mísu zakryjeme utěrkou a těsto necháme asi hodinu a půl kynout. Na lehce pomoučněném vále vyválíme obdélník cca 30 cm široký a 1 cm vysoký. Máslo s cukrem a skořicí prošleháme do krému a potřeme jím těsto, posypeme ho oříšky. Těsto svineme do rolády a opatrně nakrájíme na 12 kousků. Všechny šneky naskládáme do formy vymazané máslem, ideálně s centimetrovými rozestupy, a necháme ještě 30 minut kynout přikryté utěrkou. Troubu předehřejeme na 180 °C. Šneky pečeme dozlatova, asi 40 minut. Na polevu rozpustíme máslo v mléce, odstavíme ze sporáku, vmícháme cukr a skořici a dohladka rozmícháme.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 16.