Sladké drobnosti: Loupáky
POTŘEBUJETE: 70 g másla 20 g droždí 200 ml mléka sůl 1 žloutek 400 g hladké mouky 55 g cukru krupice citronovou kůru 1 vanilkový lusk 1 vejce 1 lžíci ruku 1 lžíci moučkového cukru nemletý mák
Z trošky mléka, droždí a špetky cukru necháme vzejít kvásek. Pak ho smícháme s ostatními surovinami, vypracujeme těsto a necháme ho zhruba hodinu kynout, až zdvojnásobí objem. Těsto rozdělíme na pomoučněném vále na 10 dílů a necháme 20 minut kynout. Pak bochánky rozválíme na placku a smotáme do rohlíků. Dáme je na plech s pečicím papírem a necháme ještě 30 minut kynout. Troubu předehřejeme na 180 °C. Loupáky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem, dáme do trouby a pečeme 15 až 20 minut. Po vytažení z trouby potřeme loupáky moučkovým cukrem rozmíchaným v trošce vody a rumu, aby se krásně leskly.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 16.