Miroslav Donutil: Upadal do bezvědomí, mohl i zemřít! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Miroslav Donutil: Upadal do bezvědomí, mohl i zemřít!

Miroslav Donutil nechtěl, aby si na něj lidé kvůli nemoci ukazovali.
Miroslav Donutil nechtěl, aby si na něj lidé kvůli nemoci ukazovali. (Foto Aha! – Marek Pátek, David Kundrát)

Herec Miroslav Donutil (60) se vždy vehementně bránil tomu, aby se v souvislosti s ním mluvilo o epilepsii.

Teď ale poprvé připustil, že 35 let života trpěl »neurologickou poruchou«! Nemoc prý byla závažná a dlouhá, a herec kvůli ní upadal i do bezvědomí. A hrozila mu i smrt!

„Nechtěl jsem sloužit jako výkladní skříň s nápisem »Jsem nemocný epilepsií a přitom pracuji, takže můžete i vy!«. Ta nemoc je vážná, i když chápu, že škála závažnosti je široká,“ tvrdí herec, kterému se bohužel nevyhnuly záchvaty, kdy člověk upadá do bezvědomí.

„Ano, to se stávalo i mně,“ šokuje hvězda filmů Pelíšky či Tankový prapor nečekaným přiznáním.„Nikdo z věhlasných profesorů mi diagnózu ale nikdy konkrétně nestanovil! »Nemáte ložisko, nedá se to určit. Máte tam jistou disproporci,« říkali mi nanejvýš,“ svěřil se herec pro časopis Týden.

Nakonec mu prý jeden slavný profesor řekl, že se má smířit s tím, že je geniální. „Nechte to být. Caesar, Alexandr Makedonský, Dostojevský – copak víme, čím opravdu trpěli?“ řekl Donutilovi.

Herec připouští, že mu nemoc přinesla i řadu pozitivních věcí. „Nestal se ze mě alkoholik, což v naší profesi občas hrozí. Z toho, co mě potkávalo dlouhá léta, jsem vytěžil maximum,“ tvrdí dnes s odstupem Donutil.

CO JE EPILEPSIE?

Epilepsie, které se říká také padoucnice, je záchvatovité onemocnění mozku, tedy onemocnění neurologické.

Může se projevovat až velmi silnými záchvaty – výpadky vědomí, křečemi, kopáním, slintáním, pěnou u úst. V těchto fázích záchvatu se člověk může vážně zranit nebo dokonce udusit.



Přečtěte si
katka87
12. 5. 2011 • 14:18

Už je to moc let co o epilepsii mluvil v rozhovoru v Magazínu Práva. Tenkrát tvrdil,že alkohol nepije vůbec a cigarka si dá jen dvě za den ke kávě. A já ho viděla chvíli na to na jedné diskotéce jak do sebe hrne jednoho panáka za druhým a hulí fabrika. Nj holt ulhaný Donutil ten už lepší nebude.

ivoadler
11. 5. 2011 • 13:54

Donutilova epilepsie se tutlala, ale vědělo se o ní. Právě na těchto stránkách jsem v poznámce k článku jak je tam na odchodu z večírku s tou flaškou napsal - od kdy mohou epileptici chlastat. A najednou článek - Mám epilepsii. Šídlo v pytli neutajíš.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.