Marián Labuda (†73): Auta byla jeho prokletím! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Marián Labuda (†73): Auta byla jeho prokletím!

Marián Labuda (†73)
Marián Labuda (†73) (archiv TV Barrandov)

„Karle, tys prej tomu Pražákovi naboural plot!“ Role řidiče nákladní Pragy V3S křečovického JZD Mír Karla Pávka přihrála Mariánu Labudovi (†73) největší slávu. Jenže jinak mu auta přinášela v životě jen utrpení, bolest a nakonec vlastně i smrt...

V pátek po poledni zkolaboval před svým domem ve slovenské Borinke, když nastupoval do vozu. I přes pokusy o oživování nahodného kolemjdoucího a přivolaných záchranářů na místě, bohužel, zemřel. Tím se smutně završily tragické události, při kterých hrálo hlavní roli auto.

Smrt dvou žen
Osudová rána na silnici se stala slovenskému herci v roce 2005, kdy byl účastníkem smrtelné nehody na D1. Za všechno mohla dodávka, která havarovala na ledovce. Zůstala u pravých svodidel a do ní narazila řidička osobního auta. Ta zůstala stát s matkou u svodidel a ve sněhové vánici do nich narazil Labuda, který také dostal smyk. Obě ženy zemřely. Herec u soudu dostal za smrtelnou nehodu trest 10 měsíců s podmíněným odkladem na zkušební dobu 30 měsíců a stejnou dobu nesměl řídit. Labuda si byl své viny vědom, a proto trest bez odvolání přijal.



Boural s Lasicou
V té době už měl za sebou trpkou zkušenost s bouračkou. O pět let dříve na něj smrt nalíčila past. Jako zázrakem vyvázl. Stalo se to na silnici u Tábora. Labuda jel společně s kolegou Milanem Lasicou (77) v autě tehdejšího ministra kultury Milana Kňažka (72) na představení v rámci dnů slovenské kultury. Vůz se ale střetl s protijedoucí kamionem a Labuda byl vážně zraněn, utrpěl několik zlomenin.

Dva kolapsy
Auto nakonec hrálo roli i při smrti skvělého komediálního herce. A to paradoxně, když stálo na místě. V pátek po obědě zkolaboval, když chtěl odjet. Bohužel, tentokrát měl tragické následky a ne jako v červenci 2016, kdy opouštěl ve voze dům a udělalo se mu zle. Tehdy jej lékaři zachránili po té, co sousedé zavolali sanitku, která ho odvezla do špitálu. Tehdy za jeho zhroucení mohlo horko a silná cukrovka, kterou herec poslední roky trpěl. Nyní se i přes veškerou snahu nepodařilo Mariána Labudu zachránit.

Nosil smůlu na silnici
V listopadu 2016 se smůla za volantem nalepila i na hercovu ženu Vieru. Na první adventní neděli měla v centru Bratislavy autonehodu při, které byl ve voze opět i Labuda. Nedobrzdila a narazila do auta před sebou. Přestože nikdo z účastníků naštěstí nebyl zraněný, syn Marián Labuda ml. (42), okamžitě přijel na místo, aby se ujistil, že jsou oba v pořádku.

Prokletý vůz
Auto, u něhož Labuda v pátek zemřel, přineslo smůlu i jeho staršímu synovi Marianovi. Loni v listopadu si ho od otce půjčil a kvůli dítěti, které mu vběhlo do silnice, naboural. Odnesly to ale naštěstí jen zmačkané plechy.

Marián Labuda
*Narodil se 28. října 1944 v Hontianskych Nemcoch v rodině krejčího. V 90. letech mu měli mnozí krajané za zlé, že byl pro společný stát s Čechy. V roce 2009 dokonce řekl, že by raději zemřel v Česku. „Přišlo by mi na pohřeb víc lidí,“ prohlásil.
*V roce 1965 absolvoval herectví na Vysoké škole múzických umení (VŠMU) v Bratislavě.
*V letech 1965–1968 byl členem činohry Slovenského národního divadla, roku 1968 spoluzakládal bratislavské Divadlo Na korze, v letech 1971–1989 působil na bratislavské Nové scéně.
*Za své herectví získal řadu ocenění, v roce 1996 Českého lva za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli ve filmu Zahrada.

Předchozí Další



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.