Zákulisí Četníků z Luhačovic: Seriál a realita | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Zákulisí Četníků z Luhačovic: Seriál a realita

Lázně vs. Sluneční lázně v Luhačovicích (seriál).
Lázně vs. Sluneční lázně v Luhačovicích (seriál). (Foto Aha! – David Malík, ČT, ara)

Četníci z Luhačovic se netočili jen v Luhačovicích. Vedle samotného centra lázeňského městečka filmaři a herci v čele s Martinem Donutilem (25) a Robertem Hájkem (24) natáčeli třeba na zámečku u Brna nebo na lednickém nádraží. A dokonce pro ně nebyl problém ani »odskočit« si z Luhačovic i do 320 km vzdálené Prahy!

Seriál vs. skutečnost
Četnická stanice vs. zámek Lesní Hluboké
Jako budova četnické stanice posloužil chátrající lovecký zámeček v Lesní Hluboké, který je v majetku státního podniku Lesy ČR. Pozdně barokní stavení stojí v okrese Brno-venkov. V roce 1770 ho nechal postavit opat rajhradského kláštera a je veřejnosti nepřístupný.


Kaplička vs. Kaple sv. Anny v Lesní Hluboké
Pro nejeden záběr filmaři využili také kapli sv. Anny stojící hned vedle zámečku Lesní Hluboké. Vystavěna byla v roce 1776, po celý rok je většinou nepřístupná. Otevírá se jen na svátek Anny (26. července), kdy je v ní sloužena mše pro veřejnost.

Hotel Popper vs. Dům Bedřicha Smetany v Luhačovicích
Budova hotelu, která se objeví takřka ve všech dílech seriálu, stojí přímo na lázeňské kolonádě v Luhačovicích. Secesní dům byl postavený v roce 1908 architektem Emilem Králíkem. Byl vybudovaný jako luxusní hotel, který pro stejné účely funguje dodnes.
Lázeňská budova na kolonádě vs. Jurkovičův dům v Luhačovicích
Romantická kolonáda, na které mladí četníci pronásledují zločince, se nachází v srdci Luhačovic. Budova slouží jako hotel a zrealizoval ji v roce 1902 architekt Dušan Jurkovič, který se postaral o celkový vzhled většiny lázeňských staveb ve městě.

Lázně vs. Sluneční lázně v Luhačovicích
Během sedmého dílu s názvem Padělek zavítala Hortenzie Cmíralová neboli Dana Batulková (58) do místních lázní. Komplex nechal v roce 1903 vystavět Dušan Jurkovič. Plovárna dávno neslouží svému účelu. Objekt je památkově chráněný a zakonzervován.
Nádraží Luhačovice vs. Nádraží Lednice
Vhodnou železniční budovu hledal štáb seriálu po celé republice. Nakonec na ni narazili v Lednici na Moravě. Na nádražní budově z 19. století, která se hojně objevovala v prvních dílech, se až na sundání satelitů a cedule s názvem města nemuselo takřka nic měnit.

Nemocnice vs. Invalidovna Karlín v Praze
Ve třetím díle s názvem Rodokaps se jako nemocnice objevila karlínská Invalidovna. Barokní objekt je chráněn jako kulturní památka. Byl vybudován v letech 1731 až 1737 jako ubytovna pro válečné invalidy a po několika desítkách let byla zpřístupněna veřejnosti v roce 2009. Morávková radila s kostýmy
Herečka Dana Morávková (45) ve včerejším díle jako jedna z mála vystřídala hned několik kostýmů a náležitě si to užívala. „Danuška je velká profesionálka. Je velmi disciplinovaná a přicházela s vlastními nápady a vizemi, jak by mohly její kostýmy vypadat. Mnohdy jsme je ještě v maskérně dolaďovali, aby záhy přišla na plac úplně dokonalá,“ svěřil kostymér.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.