Prezident Zeman: Jak ho trápí zdraví | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Prezident Zeman: Jak ho trápí zdraví

Prezident Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman (Reuters)

O svém zdraví se po dlouhém čase rozpovídal prezident Miloš Zeman (74). Kromě bolestí nohou ho prý trápí i poklesy krevního tlaku, což má za následek motání hlavy a vrávorání. Podle Zemana to ale není nic vážného.

„Jako každý člověk, kterému je 75 let (zaokrouhloval – pozn. red.) mám zdravotní neduhy úměrné tomuto věku. Především mě bolí nohy a špatně chodím,“ řekl prezident v pořadu Střepiny. Zopakoval přitom svoji myšlenku, že politika se však nedělá nohama, ale hlavou. „Hlava jakžtakž funguje,“ doplnil.

Točí se mu hlava

Poté ale Zeman připustil, že za jeho častým vrávoráním není jen neuropatie, kdy mu odumírají nervy dolních končetin. „V poslední době se mi přihodilo, že i když jsem měl ideální tlak 120 na 80, no tak občas se mi stane, že mi ten tlak poněkud klesne. Ono se sice říká, kdo má nízký tlak, dožívá se vysokého věku, možná je to i pravda, ale trochu se přitom potácíte, protože se vám točí hlava. No ale není to nic vážného,“ ujistil Zeman.

Zase ta cukrovka

Příčin, proč prezidentovi náhle klesá tlak, tedy trpí tzv. hypotenzí, může být podle lékařů mnoho. „Chronická hypotenze je důsledkem poruchy regulačních mechanismů, které řídí krevní tlak. K jejich poškození dochází: při cukrovce, kvůli nedostatku vitaminů, u alkoholiků, při onemocnění mozku a míchy...“ píše se v odborných publikacích.

A právě cukrovkou prezident trpí, i když v listopadu 2017 prohlásil, že mu »odešla«. Jeho vyjádření ale později korigoval lékař Miloslav Kalaš z Nemocnice Na Homolce. Podle něj to bylo jen laické vyjádření, protože cukrovka odejít nemůže. A už vůbec ne proto, jak Zeman vysvětloval, že jí hodně sladkých jídel. Podle Kalaše za zlepšení Zemanových hodnot glykemie může striktní dieta, díky níž se mu podařilo i shodit kila navíc.

Ani skleničku, ani prase

I když prezident není zrovna vyznavačem zdravého životního stylu, může právě jen on přispět k jeho normálnímu krevnímu tlaku. Takzvaná hypotenze se většinou nijak neléčí, pokud nejsou hodnoty tlaku trvale tak nízké, že špatné zásobování krví poškozuje srdce, mozek a ledviny. Prezident by tak měl podle obecných doporučení pít dostatek tekutin, čímž není myšleno alkoholu. A kromě aktivního pohybu by se měl zaměřit na stravu bohatou na vitaminy, zejména vitamin C. Zapomenout by tak měl na svůj oblíbený bonmot, že zeleninu má nejraději přefiltrovanou přes „...transformační mezičlánek, který se jmenuje prase“.

Všechny jeho neduhy

2012: Ještě předtím, než se stal prezidentem, mu lékaři operovali šlachu v palci levé nohy a operací očí mu odstranili šedý zákal.

2013: Neuropatie, tedy onemocnění nervů nohou, kvůli němuž nemá cit od kotníků dolů, byla oznámena v srpnu. Nemoc je spojena s cukrovkou.

2013: Úraz kolene si přivodil v říjnu, když v noci zakopl o srhnutý koberec a upadl. Léčil se víc než měsíc, kdy se nejprve pohyboval na vozíku, pak s pomocí berlí.

2015: Čtyřicetiprocentní ztrátu sluchu, kterou mu lékaři diagnostikovali, oznámil v srpnu. Příčinu neuvedl.

2017: Tvrzení brněnského politika Svatopluka Bartíka, který v listopadu napsal na sociálních sítích, že Zeman trpí rakovinou a zbývá mu maximálně sedm měsíců života, skončilo u soudu. Lékaři takové onemocnění popřeli.

2018: Lékařský zákrok v pražské Nemocnici Na Homolce, kdy podle jeho slov šlo o malý zánět v dutině ústní, podstoupil loni v lednu.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.